Internationale Vrouwendag Hengelo

Waarom zouden we vrouwendag vieren eigenlijk? Nou, omdat er nog steeds aandacht nodig is voor gelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid gaat over vrijheid om te zijn wie je bent; gerespecteerd en open ontvangen te worden ongeacht gender, seksualiteit, levensovertuiging of religieuze achtergrond. We hebben ook in Nederland en in Hengelo nog veel werk voor te verzetten.

Jaarlijks evenement op 8 maart

Een jaarlijks evenement op 8 maart dat is onze wens, maar ook meer activiteiten voor en door vrouwen:  structureel én over het jaar verspreid. Vrouwen met elkaar in contact brengen, verbindingen leggen in de stad. Stimuleren dat vrouwen elkaar ontmoeten, inspireren, ondersteunen, doen ontwikkelen. We werken vanuit de gedachte “delen = vermenigvuldigen’. Alle vrouwen hebben kwaliteiten. Samen werken en al die kwaliteiten inzetten… dan bereiken we veel!

We willen de vrouwen eren die ons voor gingen, die gestreden hebben voor gelijkwaardigheid, voor het algemeen vrouwenkiesrecht bijvoorbeeld (in 2019 100 jaar!). We willen een feest om te vieren wat er bereikt is en dat nu er zoveel mogelijkheden zijn.

Thema 2019 Heldinnen
Opvallende, onzichtbare, dode en levende, grootse en kleine. We kennen ze allemaal want ook in Hengelo waren er én zijn er heldinnen. Vrouwen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid, voor hun medemens.

Heldinnen van vroeger: er zijn prachtige filmpjes over hen te zien in Museum Hengelo. We zoeken de vrouwen in de kunst, ook heldinnen zie ons internationale V-mail-artproject en de lezing in de bieb over vrouwen in de kunst.
Er zijn heldinnen die workshops gaan geven in wijkcentrum de Sterrentuin; er zijn heldinnen die workshops gaan volgen of die kleine kunstwerkjes hebben gemaakt, die we in de Sterrentuin tot één groot kunstwerk gaan maken en in de bibliotheek zijn in ieder geval op 7 en 8 maart een aantal tafels/stands van organisaties die heldinnen willen ondersteunen, zoals Amnesty International en Wakibi.

 

Dank!

We hebben met ontzettend veel plezier aan het programma van dit jaar gewerkt en hebben vele mensen te danken voor alles wat tot stand is gekomen. En dan gaat het niet alleen om onze partners, maar om heel veel mensen die naar ons wilden luisteren, mee wilden brainstormen, tips en trucs met ons wilden delen, ruimte beschikbaar stelden etc. etc..
We willen niemand vergeten. Jullie zijn onze helden en heldinnen. DANK! zonder jullie was het niet gelukt.