Programma Internationale Vrouwendag Hengelo 2019

Middagprogramma

11.30 uur

Opening in de bibliotheek

Opening in de bibliotheek door vrouwen uit de Hengelose politiek
Dit jaar vieren we 100 jaar vrouwenkiesrecht. Internationale Vrouwendag Hengelo heeft daarom de raadsleden, fractievoorzitters en wethouder - alle Hengelose politieke vrouwen-  uitgenodigd om internationale vrouwendag feestelijk te openen.
Om 11.30 uur zullen in de bibliotheek o.a. de twee Marie Jose’s uit de raad het podium beklimmen, stilstaan bij vrouw en politiek én een officieel moment nemen om Internationale Vrouwendag 2019 te openen.

14.00 uur

Lezing "Vrouwelijke kunstenaars in de twintigste eeuw"

Georganiseerd door Bibliotheek Hengelo:
Lezing "Vrouwelijke kunstenaars in de twintigste eeuw"
Internationale Vrouwendag & Wikikring Twente
Vrijdag 14:00 - 16:00 | Bibliotheek Hengelo Stad | Gratis

Vrouwelijke kunstenaars in de twintigste eeuw

Ter ere van Internationale Vrouwendag op 8 maart houdt kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis Hoekstra een lezing over de ontwikkeling en opkomst van vrouwelijke kunstenaars in de twintigste eeuw.
De kunstgeschiedenis laat een duidelijke dominantie van mannen zien. De meest bekende kunstenaars zijn overwegend mannen; Rodin, Picasso, Pollock, de Kooning, noem maar op. Vaak wordt vergeten dat achter deze grote namen in de kunstwereld regelmatig een vrouw schuilging, die niet alleen een taak als muze bekleedde maar zelf ook zeer bekwaam was als kunstenaar. Waarom horen we zo weinig over deze vrouwen in de kunstgeschiedenis?
Miranda Nieuwenhuis Hoekstra zal aan de hand van diverse vrouwelijke kunstenaars uitleggen waarom er in de loop van de twintigste eeuw een verandering ontstond in de waardering voor hun werk. Ook zal  ze laten zien dat er minstens net zoveel bekwame professionele vrouwelijke als mannelijke kunstenaars zijn (geweest).

Wiki-kring Twente

Een belangrijke bron van informatie is Wikipedia. Nu blijkt, dat bij Wikipedia informatie over vrouwen ondervertegenwoordigd is, zo ook over vrouwelijke kunstenaars. Wikipedia wil nu die achterstand wegwerken en heeft een landelijke werkgroep opgericht, de zgn. "Gendergap". Wikikring Twente.
Ans Brongers van de Wikikring Twente zal een korte toelichting geven. De Wikikring Twente komt maandelijks bijeen in de Bibliotheek van Hengelo en is medeorganisator van deze middag.

12.30 uur

Workshoppen! in wijkcentrum “De Sterrentuin”

12:30 uur |  opening door Marijke Agterbosch, nachtburgemeester; freule van de nacht

13:00 uur |  aanvang workshops eerste ronde

15:00 uur |  aanvang workshops tweede ronde

16:30 uur |  grande finale. Met muziek en onthulling community-art project “Heldinnen”  door Mirna Limon (www.tekentrip.nl)

Entree 2,50 voor de hele middag LET OP: er kan alleen contant worden betaald.

13.00 uur

Opening in het Storkpaviljoen van de V-mail-art tentoonstelling

Op Internationale vrouwendag 8 maart wordt in het Storkpaviljoen een unieke mail-art expositie van internationale allure geopend. In de afgelopen weken zijn bijna 200 inzendingen binnengekomen uit USA, Columbia, Montenegro, UK, Nigeria, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Australië, Brazilië, Servië, Ierland, Turkije, Oostenrijk en natuurlijk ook uit Nederland. Dit is een groot succes en er is al belangstelling uit het land om de expositie ook in andere plaatsen tentoon te stellen.

Hoe ziet de opening eruit? Ook met allure! Kijk maar eens:

13:00 uur |   inleiding door Hiske Loomans-de Sonatine, beeldend kunstenaar

13:30 uur |   officiële opening door wethouder Mariska ten Heuw

14:00 uur |  dr. Anke Coumans gaat via een forumdiscussie in op de thema's "bestaat vrouwelijke kunst, een vrouwelijke kunstpraktijk?" met een galeriehouder (Jan Noltes) en een jonge kunstenares (Mirthe Scheifes en een gevestigde kunstenares Lotje de Lussanet).

De tentoonstelling duurt tot en met 13 april. In de periode van de tentoonstelling,van 8 maart tot en met 13 april, zijn er op donderdag, vrijdag en zaterdag allerlei activiteiten in het Storkpaviljoen.

16:00 uur

Film in het FIlmhuis Hengelo: "Woman At War"

De film is speciaal geprogrammeerd i.s.m. Internationale Vrouwendag Hengelo.
Iedereen kan de voorstelling van 16 uur bezoeken voor het filmpastarief van €7,75!

Een droogkomisch drama over Halla, een vijftigjarige, onafhankelijke vrouw. Ze leidt een activistisch dubbelleven.
Meer info: Filmhuis Hengelo

Avondprogramma

18:30 uur

Feest

En dan... na alle Vmail, Politiek, Fora, Lezingen, Workshops... is er FEEST!

Je bent van harte welkom in Roadhouse in de Willemstraat.
De entree is gratis. Je drankje betaal je zelf, maar wat ook kan is mee eten!

Vanaf 18.30 is er voor 30 vrouwen een maaltijd voor € 7,50. Dit wordt een vegetarische pastaschotel. Zelf even opgeven bij Roadhouse tot een dag van te voren, via https://www.roadhousehengelo.nl/contact/
Let op: vol is vol!

Vanaf 19.30 begint het feest. Er staan vrouwen achter de bar, die hadden er ook al zin in! Er staat alleen een man bij de ingang om mannen vriendelijk te verzoeken weg te gaan 😉 en ons te ontvangen.

We mogen de dag tevoren een playlist invoeren. Iedereen mag verzoeknummers via IV.hengelo@gmail.com aangeven. Grijp je kans!

Tot 23.30 is het feest alleen voor vrouwen, daarna gaat de deur weer voor iedereen open

Het dak eraf. Leuk!!!